5 goede voornemens voor je nachtrust in 2022

5 goede voornemens voor je nachtrust in 2022

In 2022 laten we slechte gewoontes achter ons en maken we goede voornemens voor onze mentale en fysieke gezondheid. Laten we ons eerst richten op slaap. We zijn hoe langer hoe meer ultra-connected en leiden een hyperactief leven. Uitrusten en tijd voor jezelf nemen, is een secundaire taak geworden. Maar om alle activiteiten van een dag aan te kunnen, moet je fit en uitgerust zijn. In dit artikel geven wij je enkele tips over hoe je je slaap kan optimaliseren in 2022 en hoe je rust kan combineren met een hectisch leven.

De slaapkamer: een plaats om je af te zonderen  

De eerste stap naar een goede nachtrust is om geen beeldschermen in de kamer te hebben. Het doel is om je gedachten los te koppelen voor je gaat slapen, zodat je een rustgevende nacht hebt. Veel mensen hebben een tv in de slaapkamer of houden hun smartphone of computer dicht bij zich als ze slapen. Dat is om twee redenen een slecht idee. Kijken naar schermen voor het slapengaan, vertraagt je slaap. Je stuurt de verkeerde boodschap naar je hersenen. Als je bovendien 's nachts een melding of een bericht ontvangt, zal dat je slaap verstoren en kan je zelfs in de verleiding komen om te antwoorden. Het is dan moeilijk om weer in slaap te raken. Als je je smartphone meeneemt naar bed, kan je je niet losmaken van de dag of je werk. Je slaapkamer moet een rustige plaats zijn waar je kan ontspannen. Probeer dus je schermgebruik te beperken voor het slapengaan.  

Investeer in een kwaliteitsbed 

Voor een goede nachtrust in 2022 raden wij aan te investeren in een bed van goede kwaliteit. De technologieën worden steeds verder ontwikkeld en passen zich aan elke morfologie aan. Het is dus belangrijk je bed (matras, bedframe, bedbodem of boxspring en hoofdkussen) zorgvuldig te kiezen, zodat je niet met een pijnlijk gevoel wakker wordt of nachtenlang ligt te woelen zonder in slaap te vallen. Beka stelt de optie Choose&Snooze  voor, om elk deel van je bed individueel te kiezen en zo een uniek bed op maat te creëren. En als je niet zeker weet welke optie de beste is voor jou, kan je een paar vragen beantwoorden in onze matras configurator om een matras te kiezen. Tot slot kan je ook altijd een afspraak maken in de winkel voor een gesprek met een van onze adviseurs. 

Een gezonde en evenwichtige levensstijl  

Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te nemen. Probeer bijvoorbeeld te vermijden om 's avonds rijkelijke en vette maaltijden te eten. Hetzelfde geldt voor alcohol. Aanvankelijk maakt het je slaperig, maar later in de nacht zal je vaker kort wakker worden. Een laatste advies over je levensstijl: probeer een constant niveau van lichaamsbeweging te behouden. Je moet je daarvoor niet te intensief inspannen. Kies een activiteit die is aangepast aan je lichamelijke conditie en probeer daarin een regelmatig ritme aan te houden. Het is niet aan te raden om te sporten voor het slapengaan. Dat kan je lichaam juist wakker maken en is dus een slecht idee om in slaap te vallen.  

Leer ontspannen 

Neem in 2022 wat tijd voor jezelf! Een goede nachtrust hangt af van een goede gemoedstoestand. Daarom moet je activiteiten doen die jij leuk vindt en die je ontspannen. Lees een boek voor het slapengaan, breng wat qualitytime door met je dierbaren, neem deel aan yogasessies of probeer meditatie. Er zijn genoeg ideeën en mogelijkheden om je te helpen ontspannen. Je hoeft alleen maar uit te zoeken wat bij jou past. Als je geest vrij is om te gaan slapen, zou je een betere nacht moeten hebben.  

Nieuwe slaaptechnologie 

Sinds enkele jaren zijn er een groot aantal technologieën ontwikkeld om je te helpen met een goede nachtrust. Bijvoorbeeld hoofdtelefoons (ze bestaan ook in de vorm van hoofdbanden) die je kan dragen terwijl je slaapt. Ze spelen onder andere witte ruis af (het geluid van golven die op een strand beuken, het geluid van regen of een waterval) om je te helpen ontspannen en in slaap te vallen. Er zijn ook blinddoeken die je ogen masseren om ze te ontspannen na een dag van staren naar schermen. Verder zijn er ook tal van meditatietools op de markt.  

Met al deze tips heb je geen excuus meer niet goed te slapen in 2022. 

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier