5 manieren om in slaap te vallen

5 manieren om in slaap te vallen

Voor gespannen of hyperactieve mensen is het vaak moeilijk om de slaap te vatten. Heb je al verschillende methodes geprobeerd om te ontspannen voor je naar bed gaat? Etherische oliën, muziek beluisteren, relaxatieoefeningen,... Niets helpt je je gedachten te verzetten? We stellen vijf manieren voor die je altijd snel in dromenland doen belanden.

Beka helpt je de juiste matras te vinden

De 4-7-8-methode 

Nee, dat is geen geheime code. Het is de naam van een methode die je helpt sneller in slaap te vallen. Het gaat als volgt: raak, wanneer je in je bed ligt, om te beginnen je gehemelte aan met je tong. Sluit je mond en adem diep in door de neus gedurende vier seconden. Hou vervolgens je adem gedurende zeven seconden in. Adem tot slot acht seconden luidop uit. Herhaal dat meerdere keren totdat je in slaap valt.  Deze techniek werd bedacht door dokter Andrew Weil en vindt zijn oorsprong in de yoga. De methode zorgt voor een ideaal zuurstofgehalte in de hersenen en het zenuwstelsel. Door je te concentreren op je adem denk je niet aan de stress van de afgelopen dag, waardoor het dan makkelijker is om te ontspannen.

Creëer zelf je dromen 

Geniet na een drukke dag van je pocketveren matras bijvoorbeeld. Ontspan en verzin zelf je dromen. Als je hoofd vol zit met stresserende informatie, probeer dan om aan iets helemaal anders te denken. Dat kan een denkbeeldige wereld zijn of een bestaande plek waar je van houdt. Laat je verbeelding de vrije loop zodat je je ontspant en makkelijker in slaapt valt. Zo creëer je dromen die je meteen een goed humeur bezorgen wanneer je weer wakker wordt. Als je je volledig ontspant, kan je je gedachten sturen en de basis van je droom leggen.

Luister naar een verhaal 

Dacht je dat verhaaltjes voor het slapengaan enkel voor kinderen waren? Helemaal niet!  Een verhaal beluisteren in bed laat je aan iets anders denken dan aan de afgelopen dag. Je ontspant en kan dus beter slapen. Maar wie wil jou op jouw leeftijd nog een verhaal voorlezen? Geen zorgen, want met de huidige technologieën zijn er andere oplossingen. Er bestaan bijvoorbeeld applicaties met verhalen of je kan er via podcasts beluisteren. Sommigen raden een korte relaxatie aan om te ontspannen voor je het verhaal begint te beluisteren.  

Bekijk en beluister video’s  

Sommige mensen hebben veel baat bij video’s of podcasts over meditatie. Er zijn er steeds meer beschikbaar op het internet. Je kan er verschillende testen om te ondervinden of de ene meer effect heeft dan de andere of misschien net dat die methode je niet helpt ontspannen of inslapen. Er zijn ook heel wat boeken op de markt over hoe je tot rust kan komen. Het is een beproefde methode voor een goede nachtrust, maar helpt je ook om in het dagelijkse leven te ontstressen.

Sta op 

Slaag je er niet in om in slaap te vallen omdat je geest nog te actief is of door de stress? Sta op en blijf niet in je bed piekeren. Probeer iets te doen om je gedachten te verzetten. Als deze situatie zich vaak voordoet, probeer dan te achterhalen wat de aanleiding is zodat het niet meer gebeurt. Naar een scherm kijken voor je gaat slapen, een intensieve fysieke oefening doen, je kwaad maken, ruziën, laat en te vet eten,... Het zijn enkele voorbeelden van situaties die je slaap kunnen verstoren. Probeer ze dus zoveel mogelijk te vermijden. Kijk een uur voor je naar bed gaat bijvoorbeeld geen televisie meer en leg je smartphone weg, sport met mate, eet vroeger en minder vet. 

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier