Hoe laat je je kinderen weer wennen aan een regelmatig slaappatroon voor het nieuwe schooljaar?

De start van een nieuw schooljaar: hoe krijgen je kinderen opnieuw een regelmatig slaappatroon?

De kinderen gaan weer naar school. Hoe pas je hun slaappatroon aan het schoolritme aan en hoe organiseer je dat elke dag? In dit artikel beantwoorden we die vragen en geven we je enkele tips die hierbij kunnen helpen.

Vakantie versus school: een ander ritme

Tijdens de zomervakantie mogen kinderen vaak wat later gaan slapen. Er komen bijvoorbeeld vrienden met kinderen eten. De jongelui spelen samen en blijven wakker tot de gasten vertrekken. Om slaap in te halen, blijven ze de dag nadien wat langer in hun bed liggen. Ook dat is vakantie: een ander ritme hanteren dan de rest van het jaar. Kinderen kunnen dat echter niet volhouden zodra het schooljaar weer begint. Ze moeten vroeger opstaan en dus vroeger gaan slapen om toch tien à elf uur slaap te halen (het gemiddelde voor een kind tussen zeven en twaalf jaar oud). Als het ritme verandert, kan een kind niet van de ene dag op de andere de oude structuur weer aannemen. Daarom raden we aan om al een week eerder hiermee te starten, zodat de overgang tussen vakantie en school vlotter verloopt.

Enkele tips

Het hele gezin doet mee

Of het nu na de zomervakantie of na een andere vakantie is, het blijft belangrijk om een regelmatig ritme te hernemen enkele dagen voor de lessen weer van start gaan. Daarvoor moet het hele gezin meedoen. Het is bijvoorbeeld aangeraden om ‘s avonds altijd op hetzelfde uur te eten (niet te laat, zodat de spijsvertering al begonnen is voor je gaat slapen). We raden af om ‘s avonds activiteiten te doen die te veel prikkels veroorzaken. Een verhaal lezen voor het slapengaan kan een goede oplossing zijn. 

Vroeg opstaan

Je hebt het vast al door: het is belangrijk om op een regelmatig uur te gaan slapen en niet te laat. Daarnaast moet je je kinderen ook laten wennen aan vroeger opstaan. We raden aan om de wekker weer te zetten en je kinderen overdag bezig te houden. Wandelen, spelletjes spelen, ... Kortom, activiteiten die hen stimuleren en aanzetten om actief te zijn. Het doel is om hen te laten wennen aan de actieve dagen op school.

Het laatste weekend van de vakantie

Het laatste weekend voor het schooljaar is niet het moment om de gewoontes die je probeert aan te leren te laten varen. Behoud het ritme dat je de laatste dagen probeerde in te voeren.

Gewoontes die je moet vermijden

Tijdens de vakantie gaan we liever wat minder strikt om met bepaalde regels. Denk maar aan het gebruik van een tablet of smartphone voor het slapengaan. Het licht dat die schermen produceren, vertraagt het in slaap vallen.

Een dagelijks ritme

Zoals we eerder al uitgelegd hebben, kan jullie nieuwe ritme toegepast worden tijdens het begin van het schooljaar, maar ook na enkele weken vakantie. Eenmaal het ritme terug gevonden is, is het belangrijk om het hele schooljaar vol te houden (behalve tijdens vakanties). De uren in het weekend (vrijdagavond en zaterdag) kunnen wat losser zijn, zonder te overdrijven. Zondag is een dag om weer aan te passen aan de week die komt.

Wees flexibel

Het is niet aangeraden om een heel gedetailleerd uur vast te leggen om te gaan slapen. Bepaal liever een tijdsspanne van een uur waarbinnen je kind moet gaan slapen. Kies bijvoorbeeld een tijdslot tussen 19u45 en 20u45. Als je kind om 20u nog aan het spelen is, kan je het waarschuwen dat het over enkele minuten bedtijd is. Zo kan het zijn spel rustig afronden.

Een goed bed om het schooljaar te beginnen 

Om goed te slapen, is het belangrijk om een kwalitatief bed te hebben: een hoofdkussen, een ergonomische matras en een bedbodem die aangepast is aan de noden van je kind. Onze Beka®-consulenten staan je bij in je keuze en houden rekening met de lichaamsbouw en slaapgewoontes van je kind. Kom dus zeker langs in een van onze verkooppunten.

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier