een vlek uit een matras verwijderen

Een vlek op je matras: hoe verwijder je die?

Een vlek op een matras, het is snel gebeurd. Je kind moet ’s nachts dringend plassen en is te laat of je hebt een wondje aan je knie dat opnieuw openging en een bloedvlek achterliet op de matras, zweet dat gele cirkels achterlaat, ... Kortom, zelfs als je een kwaliteitsmatras hebt, zijn er veel dingen die een vlek kunnen maken. Oplossingen om je matras te reinigen, lijken echter moeilijk te vinden. In dit artikel leggen we uit hoe je korte metten maakt met vlekken op je matras.

Stap 1 : geen paniek

Heb je een Beka®-matras? Dan is er misschien een snelle oplossing. De meeste van onze ergonomische matrassen hebben immers een beschermhoes. Als het een kleine vlek is die niet door de hoes is gedrongen, kan je de hoes gewoon wassen in de wasmachine. Op het etiket van onze matrassen vind je alle informatie voor het onderhoud. Op onze website geven we bovendien enkele adviezen om je Beka®-matras te onderhouden.

Welke soort vlek zit er op je matras?

Als de vlek door de matrashoes gedrongen is, kan je hieronder enkele tips vinden om ze te verwijderen.

Urinevlek

Reageer snel voor het beste resultaat. Schrob de vlek met lauw water. Als je de vlek te laat opmerkt, kan ze nog steeds verwijderd worden. Maak een doekje nat met ammoniak (verdund met water) of met waterstofperoxide (om ammoniak te vermijden, want dat is in een hoge dosis giftig) en ga ermee over de vlek. Spoel daarna met gewoon water en laat drogen. Er zal geen gele kring of onaangename geur achterblijven.  Blijft de urinegeur toch hangen, dan kan je natriumbicarbonaat met enkele druppels essentiële olie op de matras strooien.  Dat is trouwens de ultieme oplossing voor dit soort problemen.

Belangrijk: als je ammoniak gebruikt, bescherm je handen dan goed. Ammoniak heeft namelijk een bijtend effect als het in contact komt met de huid, wat kan lijden tot irritatie of brandwonde.

Bloedvlek

Ook hier draagt een snelle reactie ertoe bij dat je de bloedvlek makkelijker uit je matras kan verwijderen. De samenstelling van bloed zorgt ervoor dat het een echte klus is om zo’n vlek uit stof te verwijderen.

  • Voor een recente bloedvlek: neem een wit doekje (een gekleurd doekje kan kleur afgeven op je matras) dat je natmaakt met koud water (lauw of warm water doet het bloed “koken” en zorgt ervoor dat de vlek niet meer schoongemaakt kan worden). Dep ermee op de vlek.

Belangrijk: wrijf niet met de koude, natte doek op de matras, maar dep. Daarmee vermijd je dat de vlek dieper in de matras dringt.  Maak de matras ook niet te nat. Het duurt dan langer om te drogen en de kans bestaat dat er schimmel ontstaat.

  • Een andere methode is natriumbicarbonaat. Meng een deel natriumbicarbonaat met twee delen koud water. Dompel een witte doek in het mengsel en dep ermee op de vlek. Laat ongeveer dertig minuten inwerken. Daarna kan je spoelen door met een propere doek op de vlek te deppen.
  • Tip uit grootmoeders tijd: meng 60 g maïszetmeel, 20 g zout en 60 ml waterstofperoxide. Wrijf de vlek in met het mengsel. Laat volledig drogen. Nadien kan je het er met een spatel of met het lemmet van een mes afnemen en de matras stofzuigen.

Zweetvlek

Er zijn opnieuw verschillende oplossingen. Strooi natriumbicarbonaat op de zweetvlek. Wrijf daarna met een halve citroen over de vlek. Laat het mengsel ongeveer een uur drogen. Veeg alles af met een droge doek (en haal het natriumbicarbonaat eraf). Stofzuig tot slot de matras om de laatste resten te verwijderen.

Een andere mogelijkheid: smeer wat kleipoeder ‘terre de Sommières’ op de vlek (dat is kleipoeder dat gekend staat om vetvlekken te absorberen). Laat ongeveer dertig minuten inwerken. Poets nadien zacht de vlek en stofzuig de resten weg. 

Laatste tips

Het beste moment om een vlek uit een matras de verwijderen, is ‘s ochtends. Terwijl de kamer verlucht, heeft de matras de hele dag om te drogen zodat je daarna weer een rustige nacht tegemoet kan gaan.

Het beste advies om vlekken op je matras te voorkomen is om te investeren in een goede matrasbeschermer. Die kan je namelijk veel makkelijker reinigen.

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier