Slapeloosheid: hoe bestrijd je het?

Slapeloosheid: hoe bestrijd je het?

Vind je het moeilijk om in slaap te vallen of word je 's nachts verschillende keren wakker zonder weer in slaap te vallen? Misschien lijd je aan slapeloosheid. In dit artikel leggen we uit wat slapeloosheid is en hoe deze stoornis kan worden bestreden.

Wat is slapeloosheid? 

Slapeloosheid is een vermindering van kwaliteit en kwantiteit van de slaap. Het lukt je dan niet om in slaap te vallen of je wordt 's nachts vaak wakker zonder dat je de slaap weer kan vatten. Het resultaat is dat je te weinig slaapt en op een manier die niet optimaal is voor een rustgevende slaap. Dat kan af en toe gebeuren, bijvoorbeeld als je veel stress ervaart. In dat geval slaapt je enkele dagen slecht (tijdelijke slapeloosheid). Als het vaker voorkomt, drie keer of meer per week gedurende meer dan drie maanden, dan spreken we van chronische slapeloosheid.  

Enkele tips om slapeloosheid te bestrijden  

Wij hebben enkele tips om slapeloosheid te verminderen of zelfs te elimineren. Je kan de verschillende tips afzonderlijk uitproberen of een combinatie ervan. Als je, ondanks onze tips, nog steeds geen verbetering ziet, ga dan zeker naar een gezondheidsdeskundige, zoals je huisarts, om een nauwkeurige diagnose van je slaapproblemen te krijgen. Sommige problemen kunnen worden behandeld met medicijnen die door een arts moeten worden voorgeschreven. 

 

Ga steeds op hetzelfde tijdstip slapen  

Laat je lichaam en biologische klok wennen aan een regelmatig ritme. Als je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed gaat en elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip wakker wordt, zal je lichaam dat ritme overnemen en signalen geven wanneer het tijd is om te gaan slapen of wakker te worden. Sommige mensen slapen te vroeg (in verhouding tot hun metabolisme), ze zijn niet echt moe en blijven in bed liggen om in slaap te vallen, maar zonder succes. Dat is geen goed idee. Ga naar bed wanneer je lichaam het zegt met een van volgende signalen: slaperigheid, rillingen, wazig zien, verminderde alertheid en concentratie. 

 

Een algemene tip: blijf niet in bed liggen als je niet in slaap raakt of als je 's ochtends vroeg wakker bent. In het eerste geval is in bed blijven liggen niet de manier om in slaap te komen. Sta op en doe iets rustigs dat je ontspant en je geest bezighoudt. Voel je je moe? Ga dan terug naar bed. Als je om 6 uur ’s ochtends al wakker bent, maar je nog steeds moe bent, probeer dan weer te gaan slapen. Als je na 20 minuten nog niet slaapt, sta dan op en begin aan je dag. Je kan dan overdag een dutje doen van maximaal 30 minuten.  

 

Wees actief overdag 

Als je 's nachts niet goed hebt geslapen, heeft het geen zin om de hele dag in bed te blijven om bij te komen. Het effect zou alleen maar voortduren tot de volgende nacht. Ga bewegen en actief zijn om je energie kwijt te raken, zodat je je aan het eind van de dag moe voelt. Probeer ook zoveel mogelijk natuurlijk licht te krijgen. Aarzel niet om te gaan sporten. Vermijd echter sporten tot vier uur voor je naar bed gaat. Doe het liever in de ochtend, tijdens de lunch of in de namiddag. 

  

Vermijd schermen 's avonds 

Wij herhalen deze tip regelmatig, omdat het een belangrijke is. Vermijd beeldschermen en hun blauwe licht zo'n anderhalf uur voor je naar bed gaat. Anders loop je het risico je biologische klok te verstoren en dus een verstoorde slaap te krijgen.  

 

Investeer in een kwaliteitsmatras  

Slapeloosheid kan worden veroorzaakt door een matras die te versleten, te oud of van slechte kwaliteit is. Om de best mogelijke slaap te krijgen, is het belangrijk om te kiezen voor een kwaliteitsmatras. Aarzel niet om de website van Beka te bekijken met onze producten om je te helpen een goede matras te kiezen. Of kom langs in een van onze winkels voor persoonlijk advies op basis van je lichaamstype en slaapbehoeften. 

Een laatste gouden tip  

Sommige gevallen van slapeloosheid worden veroorzaakt door stress en angst. Voor je naar bed gaat, probeer je zoveel mogelijk te ontspannen, zodat je snel in slaap valt en een goede nachtrust hebt. Je kan bijvoorbeeld essentiële oliën gebruiken. Er zijn verschillende recepten en toepassingen. Aarzel niet om daar meer over te leren, het kan de sleutel zijn tot het bestrijden van je slapeloosheid. We weten bijvoorbeeld dat lavendel een kalmerend effect heeft. Een druppeltje onder je kussen zou een goede remedie kunnen zijn. 

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier