Hoe kies je de juiste matras voor jou?

Hoe kies je de juiste matras voor jou?

Een matras kies je zorgvuldig uit om rustgevende nachten te krijgen. Maar hoe kies je een matras en welke criteria moet je hanteren? In dit artikel begeleiden wij je bij de keuze van je toekomstige matras.

Comfort en ondersteuning: twee belangrijke punten bij de keuze van een matras

Om een goede ergonomische matras te kiezen, is het belangrijk om twee punten in overweging te nemen: het comfort en de ondersteuning van de matras. Kies ook in overeenstemming met je morfologie en slaapgewoonten.

Het comfort

Het comfort van een matras is het eerste gevoel dat je krijgt als je erop gaat zitten. Het wordt meestal aangeduid als een zachte of een stevige matras. Die benaming wordt door verschillende punten beïnvloed.

  • De kerntechnologie (de veren): ze zijn het hart van de matras. Is het een verenmatras gemaakt van latex of van schuim? Latex staat bekend om zijn soepelheid en vormgeheugen. Het is daarom nogal zacht. Het houdt de natuurlijke positie van je wervelkolom in stand en ondersteunt die gedurende de hele nacht. De latexmatras kan de druk die door je lichaam wordt uitgeoefend (op de heupen en schouders) absorberen. Pocketverenmatrassen staan bekend om hun elasticiteit en ventilatie. De veren laten de lucht door de matras circuleren. Dat maakt ze ideaal als je 's nachts vaak zweet. Dankzij de pocketverentechnologie volgt de matras je bewegingen terwijl je slaapt. Elke veer volgt de vorm van je lichaam, waardoor de matras terugduwt. Tot slot past de traagschuimmatras zich aan je lichaam aan, aan de hand van de warmte en de druk die je produceert. Dit type matras wordt aangeduid als zacht of dynamisch.
  • De matrasvulling of de matrastijk is het gedeelte tussen de latex, het schuim of de veren en de stoffen bekleding van de matras. Hoe dikker de tijk en hoe beter de kwaliteit van de gebruikte materialen, hoe zachter en comfortabeler de matras is. Zo kan je bijvoorbeeld een stevige kern combineren met een zachtere matras. Er zijn verschillende soorten vulling mogelijk. Het is belangrijk dat je een vulling kiest op basis van je voorkeuren en slaapgewoonten.

De ondersteuning

Matrassen bestaan in verschillende soorten hardheid. Maar hoe weet je welke matras voor jou de juiste is? Allereerst moet je je morfologie analyseren. Afhankelijk van jouw lichaamstype heb je een zachte of een zeer stevige matras nodig. Mensen met een hoger lichaamsgewicht kiezen bijvoorbeeld beter voor een stevige matras. Het hangt ook af van je slaapgewoonten. Als je de neiging hebt om meer op je buik te slapen, zou een stevige of medium stevige matras geschikt moeten zijn. Een te zachte matras zorgt ervoor dat je wervelkolom tijdens je slaap niet in de juiste stand blijft. Kies ten slotte een matras waarop je aangenaam ligt. Sommige mensen vallen liever in slaap op een dikke matras  terwijl anderen liever een zachte matras hebben. Ons advies is om de matras te testen voordat je ze koopt.

De matrassen van Beka®

Beka® biedt een breed aanbod aan ergonomische matrassen aan. Het is natuurlijk moeilijk een keuze te maken uit dit scala van mogelijkheden. Daarom hebben wij een matras configurator om te helpen met je keuze. Beantwoord gewoon een paar vragen over je slaapgewoonten of voorkeuren en wij begeleiden je naar de juiste matras die bij je past. Je kan ook naar een van onze verkooppunten om de matrassen te testen en vragen te stellen aan een Beka®-adviseur.

Vind een Beka®-verkooppunt bij jou in de buurt

Ontdek hier